Индија со воведување пар-непар за возилата се обидува да го намали загадувањето

54

Индискиот главен град Њу Делхи почна систем за рационализација на автомобили, бидејќи се бори со опасно ниво на загадување на воздухот. Автомобилите со непарни регистарски таблички ќе бидат дозволени само на патиштата во наизменични денови од 4 до 15 ноември, соопштија официјалните лица.

Системот беше воведен и во 2016 и 2017 година, но не е јасно дали тој всушност помага да се намали загадувањето. Нивоата на опасни честички во воздухот, познати како PM2.5, се далеку повисоки од препорачаните. Влошениот квалитет на воздухот стави милиони луѓе во опасност од респираторни заболувања.

Здравствените службеници ги замолија луѓето да останат во затворено и да се воздржат од физичка активност. Училиштето е затворено до вторник, а затворањето веројатно ќе биде продолжено до петок, бидејќи градот продолжува да се гуши од густ смог.

Прекршителите ќе бидат казнети со 4.000 рупии (44 фунти; 56 долари), што е двојно повеќе од претходните години.

Ќе бидат дозволени само возила за итни случаи и такси. Жените што возат сами, исто така, ќе бидат ослободени од правилото. Стотици тимови од полицијата, одделот за транспорт и цивилни волонтери се распоредени за спроведување на правилото, веројатно ќе предизвика дополнителен притисок врз системот на јавен превоз.

Но, официјалните лица велат дека се подготвени бидејќи дополнителни автобуси и метро возови ќе бидат распоредени во овој период.