Инвазија на десничарски популистички партии во ЕУ

321

Популистичките партии во Европа за трипати ја зголемија поддршката во изминатите две децении, обезбедувајќи доволно гласови за да освојат мандати во националните парламенти и во Европскиот парламент, предизвикувајќи го постојниот политички поредок на континентот.

– До неодамна, популизмот беше феномен на политичката периферија – оценува Матијс Родуин, политички социолог од универзитетот „Амстердам“.

Популизмот против естаблишментот е во подем по финансиската криза во 2008 година и бегалската криза во Европа во 2015 година. Антиимигрантската Алтернатива за Германија е првата екстремно десничарска партија по Втората светска војна што освои мандати во парламентите на секоја сојузна држава, а има и 91 пратеник во Бундестагот. Популистите се во владите на 19 членки на ЕУ и ја уживаат поддршката на 170 милиони европски жители.