Знаци на рецесија во најголемата економија во Европа

67
Многумина се песимисти за германската економија во 2020 и 2021 г.

Германија неодамна објави нови економски бројки, кои покажуваат стагнациски пораст од 0 отсто во последниот квартал од 2019 година. Овие бројки, заедно со друг извештај што покажува брз пад на индустриското производство, најавуваат проблеми за најголемата економија во Европа.

Нов германски извештај покажа стрмен пад од 6,8 проценти во индустриското производство за декември 2019 година. Ова е најголем пад за земјата-членка на ЕУ од 2009 година и многу придонесува за веќе намаленото индустриско производство за оваа година.

Повеќето економисти имаат песимистички погледи во однос на идниот изглед на германската економија за 2020 и 2021 година, а многумина од нив стравуваат од рецесија. Во изминатата една и пол година, земјата за влакно избегна пад на порастот во две последователни четвртини, што е честа метрика за мерење на почетокот на една рецесија. Според Си-ен-би-си, Германија во 2019 година регистрирала економски пораст со најслаба стапка од 0,6 отсто уште од 2013 година.