Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска го смени началникот на Генерлштабот на украинските вооружение сили, Руслан Хомчак, сооошти неговиот портпарол.

Претседателот, наводно, се повикал на поврзувањето меѓу вооружените сили и Министерството за одбрана.

Хомчак ќе биде префрлен на позиција во Советот за национална безбедност и одбрана, а на негово место е поставен Валериј Залужни, кој досега беше на чело на Северната команда на армијата.