Жените ги предводат најпознатите светски берзи

384

Њујоршката берза, првпат од своето основање пред 226 години, ќе има жена раководител.

Стејси Канингем, која ја почна кариерата како трговец на Њујоршката берза, ќе стане 67-та претседателка на таа берза.

– Канингем, која сега е оперативна директорка на Њујоршката берза, ќе стане претседателка в петок – соопшти Меѓународната берза.

Тоа значи дека двете најпознати берзи во светот ќе бидат предводени од жени. Адена Фридман стана генерална директорка на „Насдак“ на почетокот на 2017 година.

Адена Фридман