ЕПП отвори процедура за исклучување на Орбан и неговата партија „Фидес“

317

Дванаесет национални партии што се членки на Европската народна партија официјално побараа исклчување на премиерот на Унгарија Виктор Орбан и неговата партија Фидес.

– Дванаесет партии од ЕПП од девет држави побараа исклучување или отстранување на Фидес – изјави лидерот на партијата Жозеф Доул.

Тој нагласи дека прашањето ќе биде разгледано на средба на 20 март. ЕНП е најголемата партија во Европскиот парламент и во неа се сите десничарски партии во Еврпа меѓу кои и ЦДУ на Ангела Меркел.

Унгарскиот премиер вчера рече дека тие кои бараат исфрлање на партијата Фидес од ЕПП во Европскиот парламент се „корисни идиоти“ и дека служат на интересите на неистомисленици од редовите на левиот центар.