Егзодусот од Венецуела достига критична точка

147

Егзодусот на мигрантите од Венецуела ја достига критичната точка, што може да се спореди со настаните поврзани со мигрантите на Медитеранот.

Сè поголем број луѓе бегаат пред економскиот колапс и политичките немири во Венецуела, поради што се зголемува заканата дека ќе ги преплават соседните земји.

Претставници на Колумбија, Еквадор и Перу ќе се соберат во Богота следната недела во потрага по решение.

Еквадор и Перу овој месец ги заострија правилата за добивање виза за Венецуелците, барајќи од нив пасоши, а не само лични карти. Истовремено, демонстрантите во Бразил враќаат стотици мигранти преку границата.