Европскиот парламент го одобри договорот за брегзит

115

Европскиот парламент вечерва даде конечно одобрение на британскиот договор за излегување од Европската Унија обезбедувајќи на тој начин брегзитот да почне в петок, 31 јануари.

Парламентарците го изгласаа договорот со 621 глас „за“ наспроти 49 „против“, а 13 биле воздржани.

Последната официјална етапа треба да се случи утре кога Советот на Европа по писмен пат треба да го усвои договорот по што Велика Британија ќе стане прва земја што ја напуштила Унијата.