Евакуација на 300 илјади луѓе во Индија поради најава за циклон

60
Sea fishing boats are seen at the Konark beach of Puri district and fishermen prepares to ashore their boats to the beach as they withdraw from the Sea fishing after cyclone 'Fani' alert to landfall on Bay of Bengal Sea's eastern coast beach in Odisha state near by 100 km east from the eastern Indian state Odisha's capital city Bhubaneswar on 1st May 2019. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)

Индиските власти подготвуваат евакуација на 300 илјади луѓе поради најавите за доаѓање силен циклон.

Се очекува циклонот да удри в четврток по должината на западниот брег на Индија во државата Гуџарат, со ветрови со брзина од 135 километри на час.

Во соопштението од Метеоролошката органзиација на Индија се наведува и дека циклонот би можел да го одложи напредуваљњето на годишниот монсун во преостанатиот дел на Индија бидејќи ветрот ќе ги растера облаците над морето.

На јужниот брег на Керала монсунот доцни веќе една недела.