Пред точно десет години масовниот убиец Андерс Брејвик уби 77 лица во Осло и на островот Утоја во Норвешка.

Норвежанецот Брејвик ладнокрвно уби 69 млади луѓе, а најмладата жртва имаше само 14 години. Многумина од нив ги убил од непосредна близина.

Брејвик го изврши првиот напад врз зграда во близина на владата, каде што уби осум лица.

Непосредно пред крајот на работното време, нешто пред три и пол попладне, страшна експлозија го потресе таканаречениот владин кварт во Осло, веднаш до кабинетот на премиерот.

По тоа, тој го продолжи крвавиот масакр, што ќе остане запаметен во историјата како најтешкиот терористички напад во Норвешка.

Откако постави бомба во центарот на Осло, Брејвик замина на островот Утоја, каде што уби 69 претежно млади луѓе.

Во идиличната околина на островот Утоја тие не знаеја ништо за настаните во Осло, оддалечени четириесет километри од градот.

Покрај 77 мртви, во нападите беа повредени најмалку 242 луѓе.

Брејвик беше осуден на највисоката можна казна во Норвешка – 21 година затвор.

Тој ги шокира сите присутни на судењето со грозоморен опис на масакрот што го изврши.

Меѓу присутните во судницата беа и преживеаните од масакрот, кои плачеа прегрнати слушајќи го убиецот, а неговото сведочење во окружниот суд во Осло беше пренесувано во живо во уште 17 судници, каде што беа собрани семејствата на жртвите.

Судењето почна на 16 април во Осло, а неколку дена подоцна 33-годишникот детаљно опиша, без да изрази никакви емоции, како пукал во младите лабуристи во Утоја 75 минути.

Брејвик оцени дека неговите жртви биле легитимна цел бидејќи тие биле членови на политичка организација, која, како што рече, го изложила норвешкото општество на ислам и мултикултурализам, што ќе им овозможи на муслиманите да ја освојат Европа.