Демонстрации во Хелсинки за човекови права пред состанокот Трамп-Путин

255

Околу 1.500 луѓе се вклучија денеска во демонстрациите во Хелсинки за заштита на човековите права и правата на сексуалните малцинства, на демократијата и екологија пред утрешната средба меѓу американскиот претседател Доналд Трамп и неговиот руски колега Владимир Путин. 

Демонстрантите минувајќи низ центарот на главен град на Финска, извикуваа „Човекови права за сите” и „Хелсинки го повикува Путин, Хелсинки го повикува Трамп”. 

Еден од учесниците носеше транспарент со напис „Направете сауни, а не војни”.

Организаторите на „ Хелсинки повикува“ велат дека протестите не се насочени директно против шефовите на државите на САД и Русија, но имаат за цел да привлечат внимание кон клучните глобални прашања.