Меѓународната организација за миграција објавува

Во првата половина на 2021 година најмалку 1.146 луѓе се удавија во Средоземното Море, наспроти 513 во истиот период минатата година.

Најмалку 1.146 лица загинаа обидувајќи се да стигнат по морето во Европа во првите шест месеци од 2021 година и тој број е повеќе од двојно зголемен во споредба со истиот период минатата година, објави денеска Меѓународната организација за миграција (ИОМ).

Според податоците на ИОМ, во првата половина на 2020 година најмалку 513 лица се удавиле обидувајќи се да го преминат морето за да стигнат до европското копно.

– ИОМ го повторува својот повик до државите да преземат итни и проактивни чекори за да се намалат загубите на живот на патиштата за поморска миграција кон Европа и да се усогласат со нивните обврски според меѓународното право – рече генералниот директор на организацијата.

Тој додаде дека зголемувањето на напорите за пребарување и спасување, воспоставувањето предвидливи механизми за слетување и обезбедувањето пристап до безбедни и легални миграциски патишта се клучни чекори кон постигнување на оваа цел.

Бројот на луѓе кои се обиделе да преминат кон Европа преку Средоземното Море се зголемил за 58 проценти во периодот од јануари до јуни годинава во споредба со истиот период во 2020 година.

Во првата половина на 2021 година, од повеќето мажи, жени и деца кои се удавиле обидувајќи се да дојдат во Европа, 896 од нив загинале во Средоземното Море.

Околу 250 лица се удавија додека се обидоа да стигнат до шпанските Канарски Острови, на западноафриканско-атлантската рута, велат од ИОМ.

Според последниот извештај, зголемениот број на смртни случаи е поврзан со недоволните операции за пребарување и спасување на Средоземното Море и на атлантската рута до Канарските Острови, каде што расте и бројот на пресретнувања покрај северноафриканскиот брег.