Данска донесе закон за забрана за носење бурка

133

Парламентот на Данска денеска усвои Закон со кој се забранува носење на облека која го прекрива лицето, како што се муслиманските марами ниџаб и бурка.

Законот познат како „Забрана за бурката“, предложен од десничарската коалиција, беше усвоен со 75 гласови „за“ и 30 „против“.

Данската Влада наведе дека законот не е насочен ниту кон една религија и не забранува марама на глава, турбан или традиционалните еврејски капи.

Законот ќе стапи во сила на 1 август, а неговото кршење ќе биде казнето со 1.000 дански круни (околу 156 долари).

Сличен Закон е усвоен во Австрија, Франција и Белгија.