Околу 8.000 беа евакуирани од своите домови во округот Риверсајд во јужна Калифорнија, поради шумските пожари што горат на површина од околу 16.000 хектари, соопшти надлежната противпожарна служба.

Пожарот бил пријавен во петокот, во долината Чери, населба лоцирана на околу 130 километри од Лос Анџелес, каде според претходните информации една куќа целосно изгорела.

Досега се евакуирани 2.585 куќи во округот Риверсајд, во кои живеат нешто помалку од 8.000 луѓе.