Чадот од шумските пожари во Калифорнија ги гуши луѓето на источниот брег на САД, пожарот „опустоши“ еден град од времето на златната треска.

Сликите од куќите и планините зафатени од пламенот ја претворија Калифорнија, која тие ја нарекуваат Голден Стејт, во јагленисан, црн пејзаж, пренесуваат медиумите.
Во овој момент, надминато е подрачјето на територијата што минатата година беше уништена во пожари, оваа година е поставен нов, црн рекорд, а сезоната, проследена со силни ветрови кои дополнително би можеле да влијаат на ширењето на оганот допрва доаѓа.

„Не е ни крајот на август, а големината и распространетоста на пожарите ова лето не ни даваат надеж. Пожарите на Запад (САД) во текот на изминатите две децении се вознемирувачки и загрижувачки: тие се поголеми, подеструктивни”, предупреди Бил Дивирел, професор по историја на Универзитетот во Јужна Калифорнија.

Повеќе од десетина големи пожари ја опустпшија ниската вегетација, грмушките и шумите во сушната Калифорнија, која и оваа година страда од последиците од климатските промени.