Лидерот на венецуелската опозиција Хуан Гваидо и пратениците кои го поддржуваат денеска влегоа во парламентот, каде тој положи заклетва како самопрогласен привремен претседател на институцијата.

Откако го пробија силното обезбедување пред зградата, тој и неговите приврзаници почнаа да ја пеат венецуелската химна.

„Ова покажува што може да се случи кога сме обединети“, извика Гваидо.

Набргу потоа во зградата снемало струја, но пратениците продолжиле да викаат во микрофоните кои не функционирале, прогласувајќи го Гваидо за претседател на парламентот.

Гваидо потоа положи заклетва, прогласувајќи се за привремен претседател на институцијата, единствената која е под контрола на венецуелската опозиција. Тој се заколна во име на Венецуела дека ќе бара решение за кризата.

Пред два дена, Луис Пара, ривал на Хуан Гваидо, се прогласи за претседател на парламентот во Венецуела, место кое Гваидо веруваше дека повторно ќе го освои.

Опозицијата лојална на Гваидо, кој околу 50 држави го признаа за привремен претседател на Венецуела и покрај жестоките реакции на Николас Мадуро, оцени дека Пара се прогласил за прв човек на парламентот без гласање и кворум и го нарече ваквиот потег „парламентарен пуч“.