Во пожар исчезна дрога вредна речиси 900 милиони долари

399

Властите на Мјанмар денеска на Меѓународниот ден против дрога, уништија запленета дрога во вредност од 839 милиони долари. Оваа земја долго време беше главен извор на илегално производство и шверц на дрога.

Само во главниот град, Јангон на спектакуларен оган беша запалена голема количина на дрога во вредност од 144 милиони доларти: опиум, хероин, метамфетамин, марихуана, кетамин и стимуланс познат како ајс или кристален мет.

Огнот бил толку силен што се запалила и надстрешницата поставена од надлежните, па пожарникарите полевале со вода.

Дрога е запалена и во други градови во Мјанмар каде се запленети неколку десетици тони различна дрога. Владата во мај објави рекордна заплена на дрога – 18 тони, меѓу кои 200 милиони метамфетамински таблети.