Во Русија, во текот на претходниот ден, вкупната површина погодена од пожари значително се зголеми – од 837 илјади хектари на 1.071 милиони – за само 24 часа.

Од вчера бројот на шумски пожари е зголемен од 217 на 222.

За тоа време, површината на територијата што беше зафатена од пламен се зголеми за приближно 237 илјади хектари. Исто така, во тој период пожарникарите успеале да изгаснат 40 природни пожари. Пожарот ја зафати најголемата област во Јакутија, каде гори 924 илјади хектари шума.

Пожари беснеат и во големи области во регионот Иркутск, Карелија, Чукотка и Приморјето. Речиси пет илјади луѓе и 732 единици опрема беа вклучени во гаснењето на пожарот. Специјален режим на пожар е во сила во 62 региони на Русија. Вечерва евакуирани се 90 лица од селото Килаџи Уст во областа Алдан во Јакутија, бидејќи огнот до населбата стигнал со голема брзина поради силниот ветер.

Површината на пожарот изнесува 300 хектари. Во гаснењето учествуваат 111 лице и над 10 единици опрема. Екипажите на авионите Ил-76 на руската воена транспортна авијација вршеа шест лета дневно и истурија повеќе од 250 тони вода за гаснење на пожарот во близина на Оренбург. Авионите Ил-76 кои учествуваат во гаснењето на пожарот во регионот Оренбург се опремени со тенкови ВАП-2 со капацитет од 42 тони, а пилотите поминаа соодветна обука за извршување на соодветните задачи.