Во новиот Европски парламент ќе има 705 пратеници

63

Во следниот состав на Европскиот паламент што ќе биде избран во мај 2019 година ќе има 705 пратеници. Тоа ќе се случи поради напуштањето на ЕУ на Велика Британија. Во сегашниот состав на ЕП има 751 пратеник.

Според новата согласност одобрена од лидерите на ЕУ, 27 места од 73 испразнети по Брегзит ќе бидат прераспределини на 14 држави земји–членки по принципот на „дегресивна пропорционалност“.

Франција и Шпанија ќе добијат по пет нови пратеници во ЕП.