Во калифорниската Долина на смртта се измерени рекордни 54,4 степени Целзиусови.

Во Долината на смртта во 2013 година температурата достигала 54 степени, што досега претставуваше највисок рекорд.

Во претходните денови, а особено минатиот викенд, топлотен бран го погоди американскиот западен брег, а високите температури, исто така, придонесоа за прекин на струја во некои делови.