Во Велика Британија откриено месо заразено со африканска свинска чума

101

На аеродромот во Северна Ирска во пратка со месо е детектирана африканска свинска чума, што е прв случај на овој вирус во Велика Британија, пишува „Гардијан“.

Вирусот е откриен во пратка на повеќе од 300 килограми нелегално месо и млечни производи во кои имало траги на вирусот, кој може да преживее неколку месеци во преработеното месо.

Британското Министерство за земјоделство соопшти дека откривањето на траги од ДНК на вирусот не претставува значителна закана за здравјето на животните во Северна Ирска, ниту, пак, го менува статусот на државата, односно Велика Британија ќе продолжи да се декларира за земја во која нема свињи заразени од вирусот.

Во моментов во светот има околу 6.000 жаришта или области во кои се појави вирусот африканска свинска чума. Оваа заразна болест најчесто се пренесува преку директен контакт со заразени животни, но, исто така, може да се шири преку инсекти како што се крлежи.

Вирусот може да преживее неколку години во замрзнатото месо, така што замрзнатите производи од месо претставуваат посебен ризик за пренесување на оваа болест.

Африканската свинска чума (АСК) е вирусна заразна болест која ги погодува исклучиво свињите и не е опасна за луѓето и другите животни.