Добитничката на Нобелова награда, Аунг Сан Су Чи, дојде на власт на изборите во 2015 година. Победата следуваше по нејзиниот долгогодишен куќен притвор во борбата за демократија со хунтата во Мјанмар што ја претвори во меѓународна икона. Нејзиниот меѓународен углед беше нарушен откако стотици илјадници етнички муслимански Рохинџи избегаа од своите домови поради жестоките мерки на војската во сојузната држава Ракајн.
Враќањето на воената власт ќе ја зголеми моќта на армискиот генерал Мин Аун Хлајн, кој летово треба да се пензионира од неговата функција во војската. Неговата покровителска мрежа заснована на профитабилни семејни бизниси може да биде загрозена со неговото пензионирање, особено ако не може да си обезбеди излез од одговорност.