Британскиот парламент ја усвои програмата на Џонсон

142

Британскиот парламент синоќа ја усвои програмата на владата на премиерот Борис Џонсон, што се оценува како ненадејна победа за конзервативниот премиер, една недела пред закажувањето на брегзит.

Пратениците со 310 гласови „за“ и 294 „против“ ја усвоија програмата за владата која официјално беше претставена на 14 октомври од кралицата Елизабета Втора.

Парламентот ја усвои програмата неколму минути откако Џонсон предложи предвремени избори на 12 декември, но потребна е согласност од опозицијата за организирање на тие избори.