Белорусија ги отповика своите амбасадори од Полска и Летонија и побара од двете земји да го намалат бројот на дипломати во нивните амбасади во Минск.

Побарано е вработените да се намалат на 18 од 50 и од 25 на 14.

Белоруското Министерство за надворешни работи претходно најави дека ќе воведе санкции против околу 300 претставници на балтичките држави – Естонија, Летонија и Литванија, како одмазда за воведувањето забрана за патување на голем број белоруски функционери.