Асанж нема да биде екстрадиран во земја каде му се заканува смртна казна

128

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, нема да биде екстрадиран на земјите во кои му се заканува смртна казна, рекол британскиот министер за Европа, Алан Данкан.

– Тоа е основниот услов кој го договоривме, дека нема да дозволиме да биде екстрадиран на место каде би можело да добие смртна казна. Таа гаранција е цврста – рекол Данкан.

Асанж е во САД обвинет за шпионажа и Вашингтон бара негова екстрадиција. Рочиштето по тоа барање е закажано за крај на февруари следната година во Велика Британија.

САД го обвинува дека ја загрозил безбедноста на нивните дипломати и војници, кога Викиликс во 2010 година објави 250.000 дипломатски документи и околу половина милион доверливи предмети за активностите на американската војска во Ирак и Авганистан. Исто така, Асанж е обвинет и за заговор со некогашната воена аналитичарка Челзи Менинг, која му ги доставила документите.