Асад: Западот нема да ја обновува Сирија

109

Сирискиот претседател Башар ал Асад порача дека Сирија нема да им дозволи на западните инвеститори да учествуваат во обновата на таа држава уништена од војната, бидејќи, како што рече, тие доаѓаат само за да ги искористат туѓите економии.
Во интервју за руската телевизија НТВ, Асад рече дека наместо западни инвеститори, ќе побара помош од пријателите. Тој нагласи дека таа земја е изградена во историјата без помош однадвор и додаде дека какви било заеми ќе бидат дозволени само од пријателите.
Асад обвини дека Европа ја гледа Сирија само за да ја спаси својата економија, за која смета дека е во тешка ситуација.