Асад: Агресијата на Западот само ја зајакнува одлучноста на Сирија

1206

Сирискиот претседател Башар ал Асад денеска изјави дека „агресивните потези“ на поединечни западни држави против неговата земја само ќе ја засилат одлучноста на Сирија да го одбрани својот суверенитет.

– Неодамнешните напади само ќе ја засилат одлучноста на Сиријците да го бранат својот национален суверенитет и право сами да одлучуваат за својата иднина, посочи Асад по средбата со шефот на иранскиот парламентарен одбор за национална безбедност и надворешни работи Алаедин Боруџерди.

Асад наведе и дека повторно е исцртана меѓународната мапа и оти неодамнешната „ескалација на насилство против Сирија“ е знак дека бунтовниците не успеале и оти Дамаск е се поодлучен да го порази тероризмот. 

На средбата била потенцирана желбата на Сирија и Иран да „ја зајакнат билатералната стратешка соработка“.

– Заверата на САД, нејзините сојузници и регионални соучесници е поразена во Сирија, изјави Боруџерди.