Последната студија објавена во Европскиот весник за јавно здравство открива поврзаност помеѓу поддршката за популистички политички партии и отпорот кон вакцинирањето.

Додека сѐ повеќе земји во Европа се соочуваат со зголемена стапка на епидемија на морбили и пад на бројот на родители кои ги вакцинираат своите деца, студијата покажува дека има голема поврзаност помеѓу лицата кои гласаат за популистички партии и верувањето дека вакцините се неважни.

– Колебливоста кон вакцините и политичкиот популизам се водени од слични динамики: длабока недоверба во елитите и експертите – пишуваат авторите на студијата.

Тие истакнуваат дека е важно за сите релевантни актери во јавното здравство да работат на враќање на довербата на родителите кои се против  вакцините, но дека стратегијата има ограничувања.

– Општата недоверба кон елитите и експертите која стои зад колебливоста за вакцините ќе биде тешко решлива ако не се решат и причините кои стојат зад неа – политичката обесправеност и економската маргинализација на големи делови на населението во Западна Европа – предупредуваат авторите.

Според Светската здравствена организација, антиваксервството е една од најголемите безбедносни закани во 2019 година.

Во Франција, 20 отсто од населението нема доверба во вакцините, а шефицата на екстремната десница, Марин Ле Пен, отворено се спротивстави на задолжителното вакцинирање. Слично и во Италија, владејачката партија Пет ѕвезди со години води антиваксерски кампањи. И двете земји се соочуваат со загрижувачки стапки на епидемија на морбили.