Соединетите Американски Држави планираат да го забрзаат протерувањето на мигрантите од Хаити со организирање летови за да ги вратат во нивната земја, соопштија официјалните лица.

Бројни агенти на службата за имиграција пристигнаа во пограничниот град во Тексас, каде што се собраа илјадници Хаиќани, откако одеднаш преминаа од Мексико во САД.

Службата за внатрешна безбедност објави дека во петокот преместила околу две илјади мигранти кои се собрале под и во близина на мостот во пограничниот град Дел Рио и на други локации, со цел да ги обработи нивните податоци и потенцијално да бидат протерани од САД, јавија американските гласила.

Исто така, беше објавено дека до понеделник наутро во Дел Рио ќе пристигнат околу 400 агенти и полицајци.
Многу Хаиќани дојдоа во САД од Мексико преку брана на реката.

Американските власти реагираа брзо на ненадејното пристигнување на Хаиќаните во Дел Рио, град со околу 35.000 жители, во релативно оддалечениот дел од границата, каде што нема капацитет да држат толку многу луѓе.

Американски службеник изјавил дека бројот на летови ќе зависи од оперативниот капацитет на Хаити и подготвеноста да ги прифати авионите. Тој додаде дека е постигнат напредок во преговорите со властите на Хаити.

Официјалниот претставник додаде дека САД најверојатно ќе испраќаат пет до осум авиони дневно, почнувајќи од недела, а друг неименуван службеник додаде дека не очекуваат повеќе од два лета дневно, додавајќи дека сите мигранти ќе бидат тестирани за „Ковид-19“.

Проценките за бројот на мигранти варираат, но шерифот на округот Вал Верде, Франк Мартинез, изјави дека во Дел Рио пристигнале околу 13.700 луѓе.

Мигрантите поставија шатори и изградија импровизирани засолништа од трска.

Планот за летање зависи од тоа како ќе реагираат Хаиќаните, бидејќи постои можност тие да одлучат да не се согласат да се вратат и да ризикуваат да бидат вратени во сиромашна, политички нестабилна земја или да се вратат во Мексико.

Децата без придружба се ослободени од забрзаниот процес на протерување мигранти.

Хаиќаните доаѓаат во САД во голем број веќе неколку години, и многумина ја напуштија својата земја од Карибите по катастрофалниот земјотрес во 2010 година.

Откако ги загубија работните места што ги добија за време на Летните олимписки игри во Рио де Жeнеиро, многумина тргнаа на опасно патување пеш, со автобус и со автомобил до границата со САД.