Американски разорувач се обиде да ја наруши државната граница на Русија во Јапонското Море, а беше спречен во тоа од руски воен брод на Пацифичката флота „Адмирал Трибjутс“.

Се наведува дека околу 17 часот по локално време, разорувачот „Чафи (ДДГ 90)“ на американската морнарица, кој веќе неколку дена се наоѓа во Јапонското Море, се приближил до територијалните води на Русија и се обидел да ја премине државната граница.

Бродот „Адмирал Трибук“, кој се наоѓаше во таа област, го предупреди странскиот брод преку меѓународен канал за врска дека таквите дејствија се недозволиви. Се истакнува дека американскиот брод исто така бил информиран дека се наоѓа во област затворена за навигација поради „артилериски оган во рамките на заедничките руско-кинески вежби „Поморска соработка 2021“, што ќе се одржат од 14 до 17 октомври.

– По добивањето на предупредувањето, разорувачот „Чафи“ наместо да го смени курсот и да ја напушти затворената област, разви сигнални знамиња што укажуваат на подготовка за полетување на хеликоптерот од палубата, што значи неможност за промена на курсот и брзината. Тој се обиде да ја наруши Државната граница на Русија во заливот Петар Велики – објави руското Министерство за одбрана.

Дејствувајќи во рамките на меѓународните правила за навигација, бродот „Адмирал Трибјутс“ тргна да го избрка натрапникот од руските територијални води.