Американската армија повторно активираше ново седиште на корпусот, наречен „Петти корпус“, во кој се вклучени 635 војници стационирани во Форт Нокс, Кентаки и други 200 војници во оперативен команден центар во Европа, кои меѓусебно ќе се ротираат, пренесува Армијата Тајмс.

„Арми тајмс“ наведува дека целта на повторното активирање на Корпусот по седум години е зајакнување на Европа.

Станува збор за корпус кој беше активиран за време на Првата светска војна и деактивиран во 2013 година во германскиот град Визбаден, а неговите единици беа распоредени и на КиМ во 1999 година, откако во се постигна мировен договор.

Седиштето на Корпусот се очекува да биде оперативно до есен, иако не е утврдена локацијата за војниците на Корпусот во Европа, изјави портпаролот на армијата Робин Окоа.