Авганистанското движење за отпор во провинцијата Панџшир објави дека терористичката организација Ал каеда се приклучила на талибанците.

– Ал каеда им се придружи на талибанците за да се борат против авганистанското движење на отпорот. САД се повлекоа, историјата се повторува – се вели во соопштението на движењето на Твитер.

Претходно, телевизијата „Ал Џезира“ објави дека талибанците одлучиле да започнат воена операција против силите на Авганистанскиот фронт за отпор во провинцијата Панџшир.

Потоа говореше рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, кој нагласи дека Москва се надева дека радикалното движење Талибан (терористичка организација забранета во Русија) ќе се откаже од реализација на своите планови за започнување операција во провинцијата Панџшир и започнување дијалог со другите сили во Авганистан.