Австралиската влада најави големи инвестиции во одбраната и националната безбедност во време на влошување на односите со Кина. Владата планира да потроши 270 милијарди австралиски долари (212 милијарди американски долари) во текот на следната деценија за подобрување на одбраната, со цел промовирање на отворен и мирен Индопацифички Регион“, се наведува во документите од Министерството за финансии.

Тоа вклучува 747 милиони австралиски долари за подобрување четири полигони за воена обука на Северната Територија, каде што американската морнарица има привремена база. Австралиската влада во март објави дека ќе почне со производство на водни ракети во соработка со САД. Со овој проект од една милијарда австралиски долари (784 американски долари) Австралија ќе ја направи првата домашна ракета, која не постои од 1960 година.

Владата планира да потроши 1,3 милијарда американски долари (1,03 милијарда американски долари) во текот на следната деценија за да ја зајакне Австралиската организација за разузнавање и безбедност, нејзината главна разузнавачка служба, со цел да се соочи со закани за националната безбедност.

– Ние мора да бидеме подготвени за свет што е помалку стабилен и повеќе оспоруван – рече министерот за финансии, Џош Фрајденберт, пред парламентот додека го истакна својот економски план за фискалната година што почнува на 1 јули.