Австралиските власти повикаа на масовна евакуација поради опасноста од пожарите

73

Австралиските власти повикаа на нова масовна евакуација на густо населеното подрачје на северот на земјата по повторното зголемување на температурите што дополнително ги разгоре пожарите коишто загрозуваат неколку градови и други населени подрачја.

Премиерот на државата Викторија, Даниел Ендрјус рече дека населението мора да ја напушти областа доколку добијат такви инструкции.

– Тоа е единствениот начин да се гарантира вашата безбедност. Опасно е да се остане во некои населени места. Не можеме да ја гарантираме вашата безбедност – рече Ендрус во телевизиското обраќање до јавноста.

Најмалку 27 луѓе загинаа во пожарите коишто зафатија површина од 10,3 милиони хектари, што е еднакво на површината на Јужна Кореја.Илјадници луѓе останаа без покрив над главата, илјадници од нив во неколку наврати беа евакуирани заради заканата од пожарите.