Американскиот магазин „Њузвик“ верува дека Абдула Кардаш е наследник на лидерот на милитантната група Исламска држава, Абу Бакр ал-Багдади, кој беше убиен во американската специјална операција во Идлиб во Сирија.

За Кардаш се вели дека Ал Багдади во август го назначил за водење на муслиманските работи на групата, но тој никогаш не бил јавно одобрен од ИД.

Регионален разузнавач изјавил за „Њузвик“ дека Кардаш веројатно ја презел улогата на Ал Багдади.

– Багдади беше фигура. Тој не беше вклучен во секојдневните операци. Багдади само ги одобруваше или отфрлаше операциите – вели тој.