АТЛЕТИКА – ТРКА НА 5.000 М ВО БАРСЕЛОНА

Етиопјаните Ејегајеху Таје и Бериху Арегави ги соборија светските рекорди на пет километри на трката во Барселона на 31 декември 2020 година, со времиња од 14:19 минути, односно 12:49 минути, пишува Светската атлетика (СА) на својата интернет-страница.

Таје (21) постави нов рекорд во Етиопија на 3.000 метри со време од 8:19,52 минути во минатата година и е втора најбрза жена во светот над 5.000 метри сезонава, а во Барселона таа се натпреваруваше само на втората меѓународна друмска трка во нејзината кариера, пишува Светската атлетика. Таје на таа трка во Шпанија го подобри светскиот рекорд за 24 секунди во мешана трка.

Арегави (20), во меѓувреме, дојде на една секунда од светскиот рекорд на Џошуа Чептегеи во Лил (Франција) минатиот месец, па сакаше да направи уште еден обид пред да заврши годината за да се осигури дека може да ја заокружи 2021 година на високо ниво. Шампионот на Дијамантската лига во дисциплината 5.000 метри за 2021 година истрча за две секунди побрзо од светскиот рекорд на Чептегеи.