Претставени медалите за Параолимписките игри 2020

41

Токио го претстави дизајнот на медалите за Параолимписки игри (ПОИ) за 2020-та (од 25 август до 6 септември). Главниот град на Јапонија, Токио, ќе биде првиот град што ќе биде домаќин на ПОИ двапати.

Мотивот на дизајнот на медалите е јапонски навивач, кој ги симболизира Параигрите како „извор на свеж, нов ветер“.

Како и за Олимписките игри, параолимписките медали се произведени од рециклирани метали извлечени од мобилни телефони и од мали електронски уреди како дел од „Проектот за медали Токио 2020“.