Дураку со бронза на 100 метри на Специјалната олимпијада

121

Атлетичарката Сара Дураку освои бронзен медал за Македонија во трката на 100 метри на Летните олимписки игри, на Специјалната олимпијада во Абу Даби 2019 (од 14 до 21 март). Ова е трет медал во атлетика за Македонија во Абу Даби, откако Ардијан Шабани, освои два медала, сребрен на 25 и бронзен на 50 метри. Претходно две злата за Македонија во Абу Даби, освоија пливачите Марио Мицковски и Стефан Трпковски, на 50 метри слободно.

На овие игри македонската делегацијата има 26 члена и учествува во три дисциплини, во пливање, атлетика, јунифајд кошарка, и ревијално во танцување.

На Специјалната олимпијада 2019, најголемиот спортски настан со хуманитарен карактер годинава во светот учествуваат над 7.000 спортисти од 190 држави.

Натпреварувачите ги подготвувале над 2.500 тренери, а се ангажирани и над 20.000 волонтери.