Кучињата ја знаат вашата рутина: Ако имате мошне нормална рутина, вашето куче може да одреди кога ќе се вратите дома врз основа на количеството на вашиот мирис што останува во куќата.

Кучињата го гледаат светот црно-бело: Кучињата немаат светлосни рецептори во очите за да ги видат сите бои, но можат да видат сина и жолта боја, така што нивната слика е различна од човечката.

Една човечка година е еднаква на седум кучешки години: Кучињата обично можат да живеат од 12 до 15 човечки години. Сето тоа зависи од тежината на кучето, расата и многу други фактори.

Кучињата јадат трева кога се болни: Иако ова може да биде вистина, многу кучиња го прават тоа од досада или едноставно мислат дека е забавно да се јаде трева.
Кучињата го лизгаат задникот на подот: Кога вашето куче го лизга задникот на подот, тоа не се обидува само да ве насмее. Ова е речиси сигурен знак за затнување или заразени анални жлезди, кои можат да соберат течност.

Кучешките усти се почисти од човечките: Овој мит се појавил поради тоа што кога кучињата ја лижат својата рана таа заздравува побрзо, но тоа не е затоа што устата им е почиста, туку поради протокот на крв. Значи, устата на кучето е повалкана и веројатно затоа ветеринарот ви вели да не дозволите кучето да ви го бакнува лицето.