Животни

Ова е важно прашање, бидејќи настанува проблем ако премногу често го бањате кучето, но и ако премногу ретко го правите тоа. Постојат различни фактори што може да влијаат на фреквенцијата на бањање на кучињата, како должината и типот на крзно, нивоата на активност или некои кожни заболувања.
Во просек, повеќето кучиња треба да се бањаат само еднаш месечно. Ова, секако, важи за кучињата што немаат никакви проблеми со кожата и кои не се видливо валкани. Можете да ги бањате поретко од тоа, но не се препорачува тоа да го правите помалку од еднаш во три месеци. Можете да го правите тоа почесто, но не е пожелно да го правите повеќе од еднаш во две недели. Пречестото бањање предизвикува иритации на кожата, ја суши и ги отстранува природните масла од крзното на кучето.
Просторот помеѓу еднаш во две недели и еднаш во три месеци е доста голем, па затоа еднаш месечно би било најдобрата опција. Еден фактор особено влијае на тоа дали кучето треба почесто да се бања, а тоа е дефинитивно престојот на отворено. Ако вашето куче често останува надвор, трча во природа, сака да се тркала во паднати лисја и ползи, ќе мора почесто да го бањате. Ако кучето се митари многу, редовното четкање не само што ќе го спречи прекумерното опаѓање туку и ќе ја отстрани целата нечистотија од влакната.
Не сите раси на кучиња имаат ист тип на влакна. Кучињата што имаат влакна со средна должина или долги влакна обично бараат почесто бањање отколку еднаш на секои две недели. Големо изненадување е што има и некои раси што немаат влакна а треба да се бањаат. На овие кучиња им е потребно неделно бањање за да спречи таложење вишок маснотии на кожата.