Кучињата се одлични цимери за кампување

257

Кучето е најдобриот пријател на човекот. Секогаш е среќно кога ќе ве види и би ве следело до крајот на светот – уште повеќе кога би го одвеле на кампување.
Нема подобро од куче што безгрижно трча покрај вас, додека ужива во својата слобода и во вашето друштво. Доколку обожавате да спиете заедно, кампувањето навистина ќе ви биде забавно.

Доколку одлучите кампување во природа, песот нуди и еден вид сигурност, кога станува збор за опасни лица или за диви животни. Исто така може на некој начин порано да ве предупреди доколку се наоѓате во некоја опасност. Додека е мирен и опуштен, бидете сигурни дека нема никаква опасност во близина.
Со помош на кампувањето ќе се поврзете како никогаш досега со вашиот миленик. Во некои ситуации тој ќе ви помогне, во некои вие нему, како и да е, меѓусебно длабоко ќе се конектирате.

Велат дека кучињата се одлични цимери. Будење со поглед на муцката на вашето куче веднаш буди насмевка, а поголема е радоста кога тоа ќе се разбуди расположено за галење. Кучињата сакаат друштво, особено кога прават нешто интересно со лицето што го обожаваат. Иако не може со зборови да ви каже, тоа би било пресреќно ако дојде на кампување со вас.

Доколку се одлучите за кампување во камп, кучињата се добредојдени во многу кампови, особено ако имате свој шатор. Во други форми на сместување, како што се изнајмени шатори, куќи, камп-приколки, мобилни домови или куќи, може да се појават одредени забрани. Секогаш пријавете во кампот дека имате куче, побарајте инструкции и информирајте се за правилата. Кога станува збор за цената на кампувањето, може да варира, има бесплатни, но и високи дневни такси. Но претходно проверете дали вашето куче е подготвено за кампување.

Секогаш следете ги правилата за кампување на кампот, така кучињата секогаш се добредојдени. Логично е – и често задолжително – да се чува куче на поводник додека сте во камп и да го собирате изметот на вашиот миленик. Погрижете се кучето да е подготвено за кампување за да се справите со потенцијалните ситуации во кампот, како што се луѓе што шетаат околу вашиот шатор, деца што играат во близината, велосипедисти што поминуваат наоколу… Ова се работи на кои кучињата можат инстинктивно да реагираат.

Идеален пес за во камп:

– воопшто не лае и не лае без причина
– не ги малтретира другите кампери без причина
– стои во својата логорна област
– избегнува базени, игралишта и спортски терени
– ги извршува своите потреби надвор од кампот Престој во шатор
Шаторот е ограничен, така што вашето куче ќе мора да се приспособи и да научи неколку основни правила, како на пример да не ги става шепите на воздушниот душек и да не се движи во шаторот додека врне за да не предизвика прокиснување. Имајте на ум дека од топлината и промената, кучињата можат да изгубат повеќе влакна отколку вообичаено.

Што има за вечера?

Некои кучиња страдаат од лошо варење на храната за време на кампување поради промени во исхраната, стрес, патување или престој во друга средина. Ако не знаете дали производот или брендот што го користите е достапен на вашата дестинација, најдобро е со себе да ја понесете веќе проверената храна на вашето куче. Складирањето свежо месо во мал шатор, без фрижидер, може да биде незгодно, па најдобро е да понесете суво месо и грицки. И секогаш мијте го садот по јадењето.

Длабока релаксација

За време на одморот во кампот, имате доволно време да се опуштите. Исто така имате време и за игра со вашето куче. Можете да смислите заеднички игри.