Здрава храна

Според една верзија, Кина се смета за родно место на кајсијата, а според друга, тоа е Ерменија. Денес најмногу плантажи со кајсии има во Турција, Италија, Узбекистан, Алжир и Иран. Кајсиите се сметаат за едно од најкорисните овошја, бидејќи содржат: бета-каротин, холин, витамини А, Б3, Б2, Б5, Б6, Б9, Ц, Е, Н и ПП, минерали калиум, магнезиум, железо, јод, фосфор и натриум, пектини, инулин, диетални влакна, шеќери, скроб, танини, како и киселини: јаболкова, лимонска и винска. Плодовите од кајсијата го зголемуваат хемоглобинот во крвта, имаат корисен ефект врз процесот на хематопоеза, што е многу важно за оние што страдаат од анемија.
Кајсиите ги зголемуваат менталните перформанси и ја подобруваат меморијата поради нивната висока содржина на фосфор и магнезиум. Во кајсијата има и пектин, кој може да ги отстрани токсичните метаболички производи и холестеролот од телото. Присуството на големо количество железо игра важна улога во анемијата, болести на кардиоваскуларниот систем и други, кои се придружени со развој на недостиг од калиум. Кајсиите се индицирани за гастрични заболувања и метаболички нарушувања. Тие ја нормализираат киселоста на гастричниот сок, што ја нормализира активноста на панкреасот, затоа се подобрува функционирањето на црниот дроб и жолчното кесе.
Но луѓето со дијабетес треба да јадат кајсии со претпазливост. Иако е нискокалорична храна, содржи значително количество шеќер. Гликемискиот индекс на кајсијата е 30 единици (ова е просекот).