Меѓународната изложба „Фудбал. Реализам на играта“, која ја реконструира комплексноста на фудбалската игра преку уметнички интерпретации на повеќе од 30 визуелни и филмски уметници, вклучувајќи ги Тадија Јаничиќ од Србија и Влатка Хорват од Хрватска, како и наградуваниот романски режисер Корнелиу Порумбоиу, се одржува во спортската сала „Флореска“ во Букурешт, Романија, во организација на здружението „Транзит“.
Изложбата вклучува дела објавени во магазинот „Корнер“, нови продукции нарачани специјално за оваа пригода, фотографски архиви, како и дела од јавни и приватни колекции, кои припаѓаат на визуелните, концептуалните и изведувачките уметности, како кинематографија, звучна уметност, документарци и други хибридни форми.
– Замислете дека сте на фудбалски натпревар каде што не ја следите топката, туку индивидуалните играчи. Или само тренерите. Или им оддавате почит на судиите. Замислете дека ги следите тензиите само помеѓу галериите на стадионот за време на натпреварот. Или замислете како топката или играчите исчезнуваат. Замислете дека позициите на играчите се всушност политички движења. Или навивачите стануваат едно со истите реквизити – велат кустосите на изложбата, Дана Андреј и Сорин Попеску.

Според нивниот концепт, стадионот се толкува како зелена коцка, сцена на која спектаклот претставува постојана борба за моќ и капитал. Тоа е место каде што се дефинираат идентитетите и се раѓаат културите.
Учесници на изложбата се: Елиаху Адлер, Лилијана Басараб, Пиед ла Бише, З. Блејс и Ко, Ирина Ботеа и Јонон Дин, Анета Мона Киња и Лусија Ткашова, Едуард Константин, Јозеф Даберниг и многу други. Кураторскиот тим е исто така меѓу авторите на публикацијата „Корнер фудбал + општество“, кое се занимава со фудбалот и неговиот комплексен современ и историски контекст на интердисциплинарен начин како почетна точка, преминувајќи ги културата и спортот со различни полиња на знаење, како што се антропологијата, уметноста, современиот танц, архитектурата и економијата.
Изложбата „Фудбал. Реализам на играта“, дизајнирана од Даниела Полимариу, беше отворена по повод Европското првенство во фудбал во Букурешт, Романија.