Роман на Бранко Прља ќе биде објавен во САД

81

Македонскиот писател Бранко Прља потпиша договор со американската издавачка куќа „Далки аркајв прес“ за издавање на неговиот роман на англиски јазик „3 минути и 53 секунди“ (објавен под псевдонимот Берт Стајн). Станува збор за една од најреномираните издавачки куќи во САД што објавуваат литературни преводи и имаат професионална дистрибуција на американскиот пазар.

Романот „3 минути и 53 секунди“ во 2015 година беше финалист за наградата „Роман на годината“ на „Утрински весник“. Бранко Прља активно издава од 2003 година и е автор на повеќе од 15 дела, помеѓу кои повеќе збирки проза и пет романи. Основач е на креативниот колектив „Капка“ и на првиот електронски конкурс за литература во Македонија „Електролит“, како и на екогрупата „Дај, не фрлај!“ и на порталот „Арно.мк“.