Прва самостојна изложба на Бојан Велески

106

Вечерва, во 20 часот, во ликовниот салон во Центарот за култура во Кичево, со својата прва самостојна изложба ќе се претстави Бојан Велески, студент на Филозофскиот факултетот на отсекот историја на уметноста и сертифициран фотограф, со повеќе награди и признанија на разни манифестации на кои учествувал. Тој на вечерашната изложба ќе се претстави со 10 фотографии на платно од голем формат и колекција од 8 слики на платно, мал формат.

– Тематиката на изложбата е минималистички приказ на природни форми што ги среќаваме околу нас, но не ги забележуваме. Инспирација за овие слики имам добиено од прошетки во природа, каде што и покрај толку многу снег, природата си го наоѓа патот нагоре и ништо не ја спречува да излезе на површина – вели Велески.

Тој во изминатиот период освои и повеќе награди и тоа прво место на натпреварот за фотографија „Излези надвор“, второ место на натпреварот за фотографија „Граѓански новинари“, МЦМС во Скопје, 2018, и сертификат за завршен курс по фотографија „Џолев и уметноста“ – Скопје 2016 г.