Младите уметници на „Инкубатор“ на летен камп во Хрватска и во Унгарија

109

Фросина Шуман и Исидора Краљевска, кои ја посетуваа програмата за млади уметници „Инкубатор“ во областа на танцот, под менторство на кореографката Рисима Рисимкин, ќе бидат дел од летниот камп од 2 до 23 август во Хрватска и во Унгарија. Покрај современ танц, тие ќе имаат можност да изучуваат и класичен кинески танц, а наедно и да настапат на дел од програмата што ќе ја подготват таму.

Младиот музичар Столе Тришански, пак, кој беше дел од музичката продукција на „Инкубатор“, под менторство на Тони Китановски, создаде своја авторска песна, со текст на Марина Гоцевска, инкубатор-уметница од танцовата продукција, и вокал на Андреа Јованова. Во тек е и подготовка на видеозапис за песната, кој наскоро ќе ѝ биде претставен на македонската јавност. Автор на видеото е Кристијан Ѓоргиев.
– Она што го почнавме во „Инкубатор“, под менторство на исклучителни македонски уметници, се надеваме дека понатаму ќе придонесе за освежување на музичката, но и на културната сцена воопшто – истакнува Тришански, кој во продукциите на „Инкубатор“ беше задолжен за создавање оригинална музика за кореографиите на Рисима Рисимкин.

Културната програма „Инкубатор“ беше промовирана на почетокот на годинава за да ги интегрира младите креативци во современиот уметнички контекст, овозможувајќи им професионална поддршка, менторство и простор за реализација на нивните идеи. Отворениот повик за вториот циклус на програмата „Инкубатор“ е во тек и ќе трае до 1 септември. Може да аплицираат амбициозни уметници, на возраст од 16 до 30 години, со оригинални идеи, желба и потреба од простор за уметничко изразување.

Менторските обуки и сите потребни услови – простор, материјали, технички решенија, како и трошоците за патување на апликантите што живеат надвор од Скопје, ќе бидат покриени од културниот центар „Интерарт“.