Американска награда за „Крајот на времето“ на Манчевски

67

Краткиот експериментален филм „Крајот на времето“ на режисерот Милчо Манчевски ја доби наградата „Кураторс чојс“ на Американскиот патувачки филмски фестивал за кратки филмови. Филмот е кубанско-американска копродукција, по сценарио и режија на Манчевски, експериментален филм што Кетлин Мекинис, директорката на фестивалот во Аспен, го нарече „хипнотичен и величествен“.

Филмот е прикажан на повеќе од 30 фестивали, музеи и уметнички галерии и има освоено шест награди, меѓу кои и во Аспен и Берлин. Светски дистрибутер на филмот е „Пасифик воис“ од Јапонија. Пред само десетина дена Манчевски беше награден и на годинашниот јубилеен 30. Mеѓународен филмски фестивал во Трст, Италија, каде што му беше доделена наградата „Источна ѕвезда“ за достигнувања во областа на кинематографијата.