Филип Димкоски награден за афирмација на македонскиот јазик

205
На неодамнешните „Детски Рацинови средби“

Родниот Прилеп му го додели признанието „3 Ноември“ на долгогодишниот соработник на „Колибри“

Младиот македонски поет Филип Димкоски, долгогодишен соработник на „Колибри“ и на „Нова Македонија“, е добитник на највисокото градско признание, дипломата „3 Ноември“ на градот Прилеп, за афирмација на македонскиот јазик и образованието. Наградата нему и на другите годинешни лауреати од разни области им беше доделена по повод Денот на ослободувањето на Прилеп – 3 Ноември.

Димкоски активно дејствува на полето на литературата, јазикот, образованието и новинарството, покрај тоа што е апсолвент на Факултетот за земјоделски науки и храна, во насоката хортикултура.

Годинава неговата книга за деца „Заедно да растеме“ беше објавена на српски јазик, промовирана на повеќе места, како и на книжевните саеми во Нови Сад и во Белград, а Димкоски за ова дело ја доби и плакетата „Симо Цуциќ“ во Ново Милошево, Банат.

Неговата книга за возрасни „Во градината има само љубов“ доби свое бугарско издание, кое беше промовирано во Стара Загора, а во декември ќе има свои претставувања во Софија, Бугарија.

Покрај многуте средби со учениците и постојаните фестивали, саеми и промоции во регионот, Филип ни откри дека пишува нови песни и за децата и за возрасните, очекува објави на неговите песни во Русија и во Словенија, а за следната година подготвува поетски перформанс.

За страниците на „Колибри“ и на „Нова Македонија“ вети интересни разговори и прилози.

Од доделувањето на наградата