За браќата близнаци и за бувот

115
Илустрација: Игор Јовчевски

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се дел од проектот на издавачот „Арс ламина“ – „Изградување на изговорот, говорот и јазикот кај децата и возрасните“

Приказнарот:
Б! Б може да биде, може да биде… боцка! Што мислите, дали Б може да биде и бисер во некоја школка, а? Се разбира дека може. Едни деца заедно со мене брзаа да стигнат на време кај дедото што се вика Благој. Ама дедо Благој не е обичен дедо, тој знае многу приказни и многу убаво ги раскажува. Вчера ни ја раскажа оваа… Толку како за почеток. А, сега ајде да внимаваме и сите зборови кои почнуваат на буквата Б да ги заклучиме во нашите главчиња, не за друго, туку за да не ни избегаат. Кога ќе заврши приказната заедно ќе ги отклучиме.

Приказнава е стокмена за браќата Борис и Бранко од село Бистрица, едно многу убаво село во Битолско. Ај што биле браќа, туку биле и близнаци. И ај што биле близнаци, туку си имале и своја бреза – врсничка. Сѐ убаво, само што брезата им избегала во растењето, божем пораснала многу високо, што се вели, до небо. Браќата близнаци ѝ биле малку љубоморни на брезата, но ја сакале секој на свој начин. Борис, кој бил помал од Бранко две минути, под сенката на брезата го пиел утринското млеко, а Бранко под брезата фаќал бубачки и божем со нив знаел да си игра.

Годините си врвеле, браќата растеле… и, еден убав и весел ден, на брезата слетал був. Еј, во Бистрица, на брезата на браќата Борис и Бранко слетал був, велат голем и умен. Ами, сега!?… Кога го виделе бувот близнаците подизбегале, се подуплашиле…
– Бате, мене ми е малку страв, ќе го викнам тато!
– Чекај, не брзај!

– Не брзам, ама страв си е страв… почнал да пелтечи Бранко.
– Бегате, а?! – едно време му подвикнал бувот.
– Леле, овој зборува! Бате, нели чу нешто, а?
По ова молчеле и браќата близнаци, молчел и бувот. Ама, толку се молчи. Бидејќи Борис бил понервозниот од близнаците, едно време му подвикнал на бувот…
– Еј, ти, таму, брезата е наша!
И Борис сакал нешто да каже, но не можел да се сети што. Колку да каже нешто, се поднакашлал…

– Брезата ја насади татко ми кога се родивме ние. Таа ни е сестра!
Еее, сега на ред бил бувот, но бидејќи секој збор го мерел на кантар, решил да молчи. Решил да направи нешто друго. Погодете што?!… Не верувам дека ќе погодите и затоа ќе ви кажам… Им ги покажал двете бувчиња близнаци.
– Близнаци се, бувчиња близнаци – им рекол спокојно бувот на браќата близнаци.
И, тука, кавгата, ако била кавга завршила. Се доближиле браќата до брезата, се симнал долу бувот со бувчињата, се расприкажале надолго и нашироко, што се вели станале пријатели.

И така, под брезата Борис и Бранко, на брезата бувот со бувчињата. Велат и до ден-денешен пријателството продолжило, ама сега Борис пораснал и станал бравар, Бранко станал бербер и ги потстрижува децата од Бистрица, а бувот со бувчињата отворил училиште во кое ги учи птиците убаво да пишуваат, уште поубаво да летаат и културно да се однесуваат.

Ако одите накај Битола скокнете до Бистрица и побарајте ги близнаците Борис и Бранко. Ако не друго Бранко убаво ќе ве потстрижи. Сега, за бувот не знам дали ќе ми верувате, ама пак ќе ви речам: Ако ми верувате арно, ако не уште поарно!
За крај зборовите што ги пикнавме во оваа приказна, а кои почнуваат на буквата Б ги отклучуваме: Борис, Бранко, бреза, був, бувчиња, близнаци, Бистрица, бербер, бравар, боцка, бисер, брза, Благој, Битола, бега, бубачки, божем, браќа…

 


Наместо белешка за авторот

Владо Димовски

Владо Димовски е познат македонски писател за деца и за возрасни, автор е на радиодрами и сценарист на телевизиски играни серии. Роден е во селото Долно Дупени, Ресенско во 1951 година. Работел во Македонското радио како новинар, а бил уредник на Редакцијата за деца, уредник на Секторот за култура, образование и наука и извршен уредник на играната програма.
Член е на ДПМ од 2000 година. Добитник е на голем број домашни и меѓународни награди.
Негови најпознати дела посветени на децата се: „Цвет од сонца“, „Умни глави“, „Приказни за буквите“, „Тате, мама и јас“, „Продавница за играчки“, „Испревртени приказни“ и други.
Чест гостин е во додатокот за деца „Колибри“, а до скоро на нашите страници се објавуваше неговата едукативна серија, која стигна до бројката 70, „Да зборуваме македонски со Владо Димовски“.