Во ОУ „Санде Штерјоски“ во Кичево одбележан денот на училиштето

58

Најстарото основно училиште во Општина Кичево, ОУ „Санде Штерјоски“, го одбележи патрониот празник или денот на училиштето. Поради пандемијата на коронавирусот, во училиштето немаше класично одбележување со богата културно-уметничка програма, единствено на учениците, нивните родители и колегите честитка им упати директорот Јонуз Пињоли.
– Годинава денот на училиштето го одбележуваме поинаку, за разлика од претходните години кога заедно со вас го прославувавме овој ден. Основно за нас како училиште е квалитетот на наставата, а ученикот е секогаш во центарот на вниманието, кој треба да му даде приоритет на учењето и што повеќе да се обиде да ги избегнува социјалните мрежи, нашиот ум треба да се храни и тој добива знаење, се надградува и сета надградба ни доаѓа од книгата – истакна директорот Јонуз Пињоли.
Тој дополни дека во текот на оваа година во однос на инфраструктурата се извршени големи промени и, благодарение на залагањата на Општината и на градоначалникот Дехари, училиштето доби поинаков и поубав изглед.

Во текот на ова одбележување беа соопштени и имињата на учениците чии творби се прогласени за најуспешни на ликовниот и на литературниот конкурс, објавени по повод патрониот празник на училиштето.
На литературниот конкурс најуспешни се творбите на Арифе Асани и на Симона Костеска ученички од 8-мо одделение и Семра Рустемоска од 9-то одделение, додека на ликовниот конкурс за најуспешни беа прогласени творбите на Рудина Алиу ученичка од деветто одделение, Хадиса Керелоска од седмо одделение и Мелек Реџеп од петто одделение.
Вработените наставници со 20 години работно искуство добија рачни часовници, оние со 30 години работно искуство се наградени со златници, а награди добија и четворица наставници што го завршија работниот век, поточно заминаа во пензија.